Squire and Partners Launches Zubabox in Bogota
BY Squire and Partners | Aug 01, 2017 | Architecture

 

FOLLOWING A LONGSTANDING COLLABORATION WITH COMPUTER AID INTERNATIONAL, SQUIRE AND PARTNERS LAUNCHED THE FIRST DELL SOLAR LEARNING LAB IN BOGOTA, COLOMBIA—NICKNAMED THE "ZUBABOX"—MADE TO THEIR BESPOKE DESIGN.
 

The Zubabox (translates from Nyanja as "Sun Box") was formally handed over to local youth foundation Tiempo de Juego, which works to creative positive change for young people in Cazuca, near Bogota—a community marginalised by poverty and violence. The project aims to provide a safe and sustainable environment where local children can develop social and digital skills, and a friendly and inclusive community as an alternative to the prevalent culture of gangs and crime.

Concept


Keith Sonnet, Chief Executive at Computer Aid International:
“In 2015, we consulted London-based architects Squire and
Partners to rethink the Zubabox model. The side-opening
doors and outside deck create more natural light and make
the Solar Learning Lab a natural gathering point for the
community.”

Squire and Partners was initially approached by Computer Aid International in 2014 to design a prototype Solar Learning Lab as a series of mobile units providing Internet connectivity to remote communities without access to mains electricity. The basic unit, currently used in ten locations across Africa, is constructed from a recycled shipping container with solar panels on the roof and utilises refurbished computers donated from the U.K. The practice was asked to design a more cost-efficient, practical, and enjoyable environment for the users.

Initial investigations and prototypes—developed in collaboration with lighting, services, and structural consultants—assessed issues such as security, cross ventilation, thermalzones, overheating, maximising solar gain on the roof, flexibility, storage, and the provision of teaching facilities.

Squire and Partners explored connectivity between units, extending the external deck to increase available learning and social spaces, and landscaping designed to connect the box to its location.

Design
Squire and Partners’s final design presented a simple modular system, which can operate individually or as part of a group. Maximising the possible amount of openings—working within the limits of structural integrity—increases cross ventilation and natural light, and creates a shaded deck that expands the usable area and facilitates integration with the existing community. A larger roof size additionally allows for an increased number of solar panels.


Tim Gledstone, Partner at Squire and Partners: "Engaging with Bogota-based manufacturers, furniture makers, and artists to embed the Zubabox into Cazuca was key to the success of the project. The design is deliberately extroverted to encourage inclusion and interaction by maximising openings, which in turn offer stunning views across the city."

Internally, a skin of plywood softens the working space and can be easily personalised by the users. Computer stations can be orientated either around the box perimeter for individual working, or facing inwards to a central bench, creating a social and inclusive atmosphere.

Areas have been designed specifically for potential sponsors of the programme alongside corporate social responsibility commitments, a key part of Zubabox’s future.

Bogota Zubabox
The Zubabox in Cazuca, Bogota, was locally converted and fitted out in Colombia. In addition to commissioning a Colombian container-conversion company, the practice worked with local furniture makers Saint George to produce a range of bespoke timber seating and desks that easily store away when computers are not in use.


William Jimenez of Tiempo de Juego: “Since the Lab arrived, the younger generation has naturally been curious and excited, but the emotion that this event has stirred in the older population has been really moving. The fact that someone has finally considered Cazucá a priority is not only important because of the technology and training provided but also because of the optimism it inspires in the entire community.”

Following the Zubabox’s installation on-site, two Cazuca-based graffiti artists—Delix and Zhed1—were commissioned to adorn the box with an artwork, which roots the facility into the community. Squire and Partners donated recycled oil drums, and spent the day before the launch planting native trees and flowers to create a vibrant landscaped area around the site perimeter.

Said Alicia Lopez, Corporate Responsibility and Disaster Relief at Dell, “This is possibly the single most rewarding experience of my career so far. Thank you to all who made it possible. What a great team!” 

 

 

Category: 

About the author

Squire and Partners is an award-winning architectural practice that has been designing and executing buildings on key sites in London and internationally for over 35 years. The practice’s approach to design assumes that every site has its own history, character, and needs. Derived from a sense of place, buildings respond to underlying themes of materiality, scale, and proportion, which are common to their locations, whilst revealing a commitment to contemporary design and detailing.